Drzwi do pieczarkarni to bardzo istotny element budowy całej gali, w której chcemy założyć swoją hodowlę. Jest to istotne bowiem odpowiednia izolacja od zewnętrznych warunków atmosferycznych może pomóc nam uchronić nasze zbiory przed pleśnią i psuciem. Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze drzwi?
Spis treści
Pieczarkarnie cieszą się rosnącą popularnością
W ostatnich latach w Polsce uwidocznił się trend związany z zakładaniem własnej pieczarkarni. Dlaczego właśnie taka inwestycja i prowadzenie biznesu cieszą się wciąż rosnącą popularnością i coraz więcej osób samemu również dołącza do tego grona? Przede wszystkim podstawowy czynnikiem wpływającym na to, że wielu przedsiębiorców decyduje się na otwarcie pieczarkarni jest opłacalność takiego biznesu. Opłacalność bowiem wynika z faktu, że na ten rodzaj grzyba wciąż na rynku widoczne jest zapotrzebowanie. Wystarczy przypomnieć sobie, jak wiele potraw w ciągu miesiąca przyrządzamy w naszej kuchni i jak często wykorzystujemy w nich właśnie pieczarki.
Dlatego też wiele osób chętnie decyduje się na regularny zakup tych właśnie grzybów. Dodatkowo ich cena na rynku nie jest tak wysoka, jak w przypadku grzybów leśnych, dlatego też dużo częściej i chętniej konsumenci decydują się na zakupy pieczarek w supermarketach czy też w niewielkich lokalnych sklepikach z warzywami i owocami.
Własna pieczarkarnia – dlaczego ten biznes się opłaca?
Na korzyść prowadzenia własnej pieczarkarni wpływa również fakt, że tego rodzaju grzyby nie są trudne w hodowli. Nie wymagają zbyt wielu zmian, bowiem jest to rodzaj grzyba, który potrzebuje stałych warunków – odpowiedniego nawodnienia oraz oświetlenia. Jeśli będziemy w stanie w naszej hali wytworzyć specyficzny mikroklimat, który nietrudno osiągnąć, wówczas bez większego problemu będziemy mogli prowadzić naszą działalność.
Oczywiście warto pamiętać o tym, że na początku będziemy zmuszeni ponieść konkretne koszty, które jednak wraz z upływem czasu i wdrożeniem się w tę działalność będą nam się sukcesywnie zwracać, nawet z nawiązką. Bardzo ważnym elementem jest także wybór odpowiednich drzwi do pieczarkarni. Dlaczego jest to tak ważny element?
Wybór odpowiednich drzwi do pieczarkarni
Jedną z najgorszych rzeczy, które mogą wydarzyć się w hodowli pieczarek jest powstanie pleśni. Przez wzgląd na to, że będziemy prowadzić monokulturową uprawę, powstała pleśń jeśli pojawi się na jednych grzybach, to istnieje spore prawdopodobieństwo, że może pojawić się na całej reszcie. Taki stan rzeczy może oczywiście generować ogromne straty finansowe. Dlatego też zaopatrzenie się w odpowiednie drzwi będzie dla nas koniecznością.
Na co warto zwrócić uwagę przy wyborze takich drzwi? Tego rodzaju drzwi powinny być wykonane z płyty warstwowej. Dodatkowo ościeżnice oraz ich obramowania powinny być wykonane ze stali kwasoodpornej. Wewnętrzne drzwi chłodnicze powinny stanowić więc specjalną warstwę izolującą przed zewnętrznymi warunkami atmosferycznymi. Jeśli te elementy zostaną spełnione przy wyborze drzwi, wówczas istnieje zdecydowanie mniejsza szansa generowania strat poprzez dostanie się do hali temperatury z zewnątrz.